logo
Foto photo
Denumire Virnant (Weinraute)
Denumirea in latina Ruta graveolens
Familia Rutaceae
Tari de provenienta Europa de S si SE, Germania, Franta, Spania, CSI, Africa de N, America de Nord.
Gust Iute-amarui
Forma de intrebuintare Se folosesc mai putin frunzele proaspete decat cele uscate, culese inainte de inflorire, macinate.
Aspect Frunzele gri-verzui sunt in forma de spatula sau de ou pus invers, camoase, pe dos nervura central a este f. pronuntata. Contre jour se vad punctate. Au 0 lungime de II cm si 0 latime de 7 cm. Fiorile au 0 culoare galbena intensa.
Substante componente In plantele proaspete continutul de ulei eteric este de 0,09 %, in cele uscate de 0,6 %; este campus din metilnonilketon, 2-nonanon, 3-nonilacetat, 2-undecilacetat, 2-undedecanon, carbinol si carbinolacetat. Altele sunt rutin, cumarin, alcaloizi, rasini, sub stante amare, tanin, acizi, Un inconvenient il reprezinta prezenta furocumarinelor.
Intrebuintare Salate, came, peste, gustari pe baza de Qua, sosuri, branza, vanat, batal. A se doza cu atentie. In Italia se foloseste la producerea de "grappa".
Particularitati Se toloseste in medicina populara pt calmarea starilor nervoase. Ajuta si impotriva tusei si a artritei. Se folosea la producerea vinului.
Bibliografie (1) Classen, B.: Uber die atherische Ole der Weinraute (2) Yaacob, K. B.: Essential oil of Rut a graveolens.
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti