logo
Foto photo
Denumire Vanilie (Vanille)
Denumirea in latina Vanilla planifolia, Vanilla fragrans
Familia Orchidaceae
Tari de provenienta Mexic, Martinica, Guadelupe, Madagascar, Reunion, Mauritius, USaf. Tahiti, Seychelles, Komore, Sri Lanka, Java, Hawai, Guatemala. Anual se produc cca. 3000 t.
Gust Dulce-aromat, specific.
Forma de intrebuintare Se folosesc fructele aproape coapte, galbene si se prepara apoi in diverse moduri (fermentare, uscare), intregi sau macinate. Intregi se vand in tubulete de sticla. Exista diferite soiuri care se deosebesc prin lungime, aroma si culoare: de Madagascar (Bourbon), mexicana (cea mai apreciata), de Tahiti (aduce cu moscul), indoneziana.
Aspect Fructele fermentate sunt maro inchis sau negre, acoperite de cristale de vanilin, lungi de 15-25 cm si late de 6-9 rom. Capsulele sunt ascutite la capete, aplatizate si USaf curbate Interiorul este umplut cu maduva. Vanilia este fructul unei orhidee cataratoare, necopte este alben-verzui. De-bia dupa 7 luni de la inflorire se coc fructele. Dupa recultare se inalbesc si se pun la "transpirat" in recipiente captusite cu lana; asa se formeaza aroma si culoarea tipice.
Substante componente Vanilin este purtatorul de miros in vanilie, exista in proportie de 2,9 % in fruct. In fructul proaspat vanilina este prezenta in legatura glucosida. Prin ferment are devine perceptibila ca miros. AIte aromatizante sunt: alcool vanilic, p-hidrobenzaldehid, ester acid de scortisoara. Alte componente sunt: balsam, rasini, zahar, tanin, uleiuri, glucoside.
Intrebuintare Dulciuri, prajituri, pudding, patiserie, cacao, ciocolata, creme, lichioruri, bauturi, carnati, supe dulci, fructe, iaurt, inghetata, rabarbar, lactate.
Particularitati Este f. sensibila fat a de aIte mirosuri. Fructul poate fi folosit de mai multe ori, dar trebuie spalat dupa intrebuintare si uscat. Amestecul de 99 % zahar si I % vanilie macinata este cunoscut sub numele de Zahar vanilat, jar 98 % zahar si 2 % vanilina dau Zaharul vanilinat. Vanilina se produce in cantitati mari pe cale sintetica. Vanilina este un antioxidant eficient rata de acizi grasi polinesaturati, chiar in produse care cantin f. putina apa.
Bibliografie (1) Leong, G.: Research on the glucoside fraction of the Vanilla bean
(2) Duxbury, D. D.: Typisches Bouquet yon reiner Vanille
(3) Burry, J.: Vanillin_mehr als tin Aromastoff- eine kraftige antioxidativ wirkende Substanz (4) Ehlers, D.: Analysis of Tahiti-vanilla by high-performance liquid chromatography.
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti