logo
Foto photo
Denumire Trestie mirositoare (Kalmus)
Denumirea in latina Acorus calamus L.
Familia Araceae
Tari de provenienta Europa de E si Centrala, Orient, America de Nord.
Gust lute, amar, aromat. asemamator ghimbirnlui
Forma de intrebuintare Radacinile uscate, cojite sau nu, macinate.
Aspect Lungime: pana la 50 cm; grosime: pana la 3 cm; culoare galbuie cu reflexe rosietice. Pe partea superioara a radacinii se gasesc noduli ascutiti, triunghiulari, pe partea inferioara, noduli rotunzi, bej.
Substante componente Soiul european contine cca. 2,5 % ulei eteric, componenta principala fiind asaronul, aItele fiind: acorenon. alfa- pinen, camfen, camfor, eugenol, aldehid asarilic, furfural, cimen, carvacrol, linalool, guriunina, selinen, calacoren, calamusenon, calamendiol (1). S-au descoperit in total 184 de substante, din care: 67 hidrocarburi, 35 legaturi carbonilice, 56, aIcooli, 8 fenoli, 2 furani s.a.Altele sunt: substante amare, cholina, tanin, acidul palmitin, mucozitati, amidon, acid ascorbic, zaharuri, rasini.
Intrebuintare Dulciuri, zaharoase, amestecuri de condimente, lichiornri, compot (in bucataria indiana si cea islamica), ceaiuri.
Particularitati Stimuleaza apetitul, se foloseste in medicina populara pt. stomac.
Bibliografie (1) Lawrence, B. M.: Progress in essential oils. Perfumer and flavorist 41 (1986),52/54.
(2) Mazza, G.: Gaschromatographic and mass spectometric studies of the constituents of the rhizome of calamus. J. Chromatogr. 328 (1985),179/94.
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti