logo
Foto photo
Denumire Tarhon (Estragon)
Denumirea in latina Artemisia dracunculus L.
Familia Compo sitae
Asteraceae
Tari de provenienta Cu olarga raspandire, cultivat in Germania, Italia, Franta, CSI, Mongolia, Argentina, US.
Gust Cel nemtesc este usor amar, aromat; cel rusesc amar si asemanator hasmatuchiului.
Forma de intrebuintare Drept condiment se folosesc frunzele, planta si varfurile crengutelor tocate, proaspete, uscate sau cungelate; apartine "Fines herbes".
Aspect Frunzele inguste nu Stint separate si neacoperite de put; cu 0 lungime de 3,5 cm si late de 0,7 cm; au forma de lance si sunt verzi-inchise.
Substante componente

Tarhonul proaspat contine 0,1-0,4 % ulei eteric, cel uscat 0,2-0,8 %. Componenetele principale Stint: estragol (60- 70 %) nerol, limonen, si diferite ocimene. In total s-au descoperit 30 componenete printre care: sabinen, metileugenol, estragol, elemicina.(1) Tateo (2) a gasit urmatoarele sub stante in uleiul eteric:

  • alfa-tuien (0,01 %) linalool (0,03 %)
  • alfa-pinen (1,44 %) beta-tuion (0,09 %) camfen (0, II %) menton (0,14 %)
  • sabinen (0,14 %) estragol (60,46 %)
  • beta-pinen (0,19 %) bornilacetat (0,14 %)
  • mircina (0,25 %) eugenol (0,03 %)
  • limonen (4,65 %) aldehid p-metoxicinamal (0,11 %) ocimen (13,54 %) eugenol metilic (0,51 %)
  • gama-terpinen (17,01 %) acetat cinamilic (0,37 %) alfa-tuion (0,09 %)

Tarhonul rusesc nu contine estragol alte substante componente sunt: legaturi cumarinice (6,7-dimetoxi-cumarin, 6-hidroxi- 7-metoxicumarin, 7-hidroxi-6-metoxicumarin), substante amare, tanin, flavonolglicoside, ceara (sitosterin, stigmasterin)

Intrebuintare Otet, mustar, salate, castraveti, dovleac, sosuri, came, pasari, vanat, peste, fripturi stropite cu otet, sure, lichioruri, conserve, salata de cartofi.
Particularitati Atentie la dozare: mai bine mai putin decat prea mult. Tarhonul este inrudit cu plinita si lemnul dulce. Stimuleaza digestia si mareste apetitul. Cel mai apreciat este cel frantuzesc. Uleiul de tarhon are erect genotoxic.
Bibliografie (1) Vostrowsky, 0.; Michaelis, K.; Ihm, H.; 2intl, R.; Knobloch, K.: Uber die Komponente des atherischen Dies aus Estragon. 2 Lebensm. Unters. Forsch. 173 (1981), 365/67
(2) Tateo, F.; Santamaria, L.: Bianchi, L.; Bianchi, A.: Basil oil and tarragon oil. J. esent. Oil Res. I (1989), 111/18.
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti