logo
Foto photo
Denumire Sofran (Safran)
Denumirea in latina Crocus sativus L.
Familia Iridaceae
Tari de provenienta Spania, S Frantei, Italia, Austria, Grecia, Ungaria, CSI, , Asia Mica, India, Pakistan, China. Anual se produc 50 000 kg.
Gust Amar, iute , aduce cu rnierea, f. aromat
Forma de intrebuintare Drept condiment, dar si pt, colorare se folosesc firele galben-portocalii, uscate in interiorul tlorii, intregi sau macinate.
Aspect Sofranul este inrudit cu toporasul. Floarea contine fire singulare sau in grupuri de cate trei, de 2-3 cm, late la baza de 3-4 mm, in forma de palnie la capat; sunt lucioase de grasime. De indata ce se scufunda in apa, capata contur de spatula. Se fac diferente intre sofranul salbatic si cel cultivat dupa morfologie.
Se recolteaza manual in timpul infloririi; pot deveni rosii dupa tratarea cu hidroperoxid.
Substante componente Urmatorii pigmenti pot fi extrasi din safran; cartamin, galben de sofran A si B, saflomina A. Aceste substante sunt sensibile la variatii ale ph-ului, oxigen si raze UV. Chiar intr-o proportie de numai :1:100.000 sofranul mai poate colora un lichid. Uleiul eteric este prezent in proportie de 1 %, jar componenta prinoipala este safranal; in afara de el mai exista pineo si cineol. Safranalul da gustul usor amarui. Alte substante componente sunt: glicoside pectina, zaharuri, vitarnine, minerale, grasimi.
Intrebuintare Se foloseste mai mult la colorare decat la condimentare, la paella, orez in general, copturi, unt, supe, sosuri, carne si peste, bouillabaisse, lichioruri, delicatese.
Particularitati Pt. ca este cel mai scump condiment (cca. 3000 DM/kg), este adeseori falsificat. 0,51kg de safran se compun din 200-400 000 de fire. Este f. sensibil la lumina, de aceea se tine in intuneric. In medicina moderna se considera ca stimuleaza activitatea inimii si este anticancerigen.
Bibliografie (1) Sampathu, S.R.: Saffron cultivation, processind, chemistry and standardization
(2) Saito, K.: Lebensm. Voters. Forsch.
(3) Oberdieck: Ein Beitrag zur Kenntnis und Analytik yon Safran
(4) Rodel, W.: Analyse des aetherischen oeles yon Safran
(5)Saito, K.: Wasserstoifperoxid, ein ausgezeichnetes Chromogenreagens rom Rotma~hen van Safranblueten
(6) Nair, S. C.: Antitumoraktivitaet van Saffran
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti