logo
Foto photo
Denumire Scortisoara (Zimt)
Denumirea in latina Cinnamomum
Familia Lauracea
Tari de provenienta Sri Lanka, lndonezia (Sumatra), Filipine, China, Vietnam, Seychelles, Madagascar, S Indiei, Caribic, Brazilia.
Gust Aromat, dulce, usturator; cea de Cassia este mai putin fina decat cea de Ceylon.
Forma de intrebuintare Se foloseste scoarta copacului uscata, maruntita sau macinata, dupa ce a fost indepartat stratul exterior al scoartei.
Cea de Ceylon: este formata din mai multe straturi (6-10) de scoarta f. fin cojita. Se vand doar straturile interioare in lungime de 8-10 cm, Criteriul de impartire a tipurilor il constituie grosimea: de 0,2 mm, de 0,25 mm, de 0,3 mm, de 0,5 mm, de 0,7 mm, de 1,4 mm, de 2 mm, de peste 2 mm. Resturile rezulate in urma cojirii se vand sub forma de "chips".
Cea chinezeasca: se cojeste doar superficial, rolele sunt de 30-40 cm si sunt formate dintr-un singur strat. Padang: asemanatoare celei de Ceylon.
De Seychelles: formata din scoarta necojita.
Scortisoara macinata are o culoare de la galben-maronie la rosiatica. Hotaratoare pt. calitatea scortisoarei sint vechimea copacului, clima, prelucrarea si depozitarea. Cea de calitate buna are culoare deschisa.
Aspect Tufele din Ceylon se taie la recoltare pana la radacina pt. a face vlastari noi. Creste pana la cca. 1 m. Se taie dupa 2- 3 ani si se prelucreza dupa indepartarea frunzelor. Cea de China se ia din scoarta copacilor de 6-7 ani, este mai groasa decat cea de Ceylon. Se tolosesc si alte tipuri, de ex. cea de Saigon.
Substante componente Ceylon: 1,5- 3 % ulei eteric. Cassia: 2 %. Nu este omogen repartizat. Contine: aldehid, eugenol, pinen, linalool, felandrina, cariofilina, ketoni, alcooli si ester. Cea de China nu contine eugenol. Altele sunt: amidon, hidrocarburi, tanin, oxalat de calciu; mult mangan
Intrebuintare Dulciuri, orez cu lapte, turta dulce, supe, compoturi, vin fiert, salata de fructe, groguri, punch-uri, carne si legume, lichioruri, umpluturi pt friptura de rata si gasca. Atentie la dozare. !
Particularitati lnhiba inmultirea bacteriilor si a drojdiilor. Din cauza mirosului putemic nu poate folosit decat strict limitat. Uleiul extras din frunze se foloseste in industria farmaceutica. Stimuleaza stomacul, in estinele si glandele, previne balonarile.
Bibliografie (1) Lawrence, B. M.: Cinnamom in the Seychelles
(2) Way,R.M.:Volatile oi analysis of cassia bark ..
(3) Lockwood, G. B.: The major constituents of the essential oil of cinnamom bark fro Nigeria
(4) Falandysz, J.: Die Gehalte an Kupfer, Mangan,Zinc link und Eisen in importierten Gewuerzen
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti