logo
Foto photo
Denumire Sassafras (Sassafras)
Denumirea in latina Sassafras officinale
Sassafras albidum
Familia Lauracea
Tari de provenienta Canada, America de N, Brazilia.
Gust Specific, de medicament.
Forma de intrebuintare Se folosesc in afara de radacini si scoarta in mod special frunzele aromate, mirosind a anason dulce, ovale, lungi de 18 cm, uscate si macinate. Condimentul macinat este cunoscut sub denumirea de praf "file".
Aspect

 

 

Substante componente

Scoarta radacinii contine cca. 1-2 % ulei eteric, scoarta insa 6-9 % cu componente urmatoare: safrol (80 %), pinen (10 %), felandrina (7 %), camfor, eugenol (0,5 %). Alte substante componente sunt: tanin, rasini, ceara, zaharuri.

Compozitia uleiului eteric al soiului brazilian

Componente trunchi scoarta frunza
alfa-pinen 1,25 % 0,32 % 1,49 %
limonen 0,91 % 2,89 % 4,99 %
1,8-cineol 0,94 % 1,80 % 1,78 %
camfor 2,90 % 33,26 % 30,67 %
sarrol 71.15% 44.52 % 44.97%
Intrebuintare Ceai, jeleu, supe, sosuri, carne, peste, bauturi, tutun; frunzele f tinere se folosesc ca salata
Particularitati Nu are voie sa fie folosit la producerea de arome. In medicina populara se foloeste la purificarea sangelui si intanrirea inimii.
Bibliografie (1) De Assis Brasil e Silva, G. A.: 0 oleo essencial de sassafras no Rio Grande do Sul Partel
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti