logo
Foto photo
Denumire Rozmarin (Rosmarin)
Denumirea in latina Rosmarinus officinalis L
Familia Labiatae
Lamiaceae
Tari de provenienta Franta, Spania, Portugalia, Balcani, Grecia, Italia, Germania, , CSI, Turcia, Egipt, Tunisia, Maroc, S Angliei, America de N.
Gust Asemantor camforului aromat muscator, amar
Forma de intrebuintare Se folosesc frunzele stranse inainte sau in timpul infloririi, proaspete sau uscate, intregi, taiate sau macinate. Cel frantuzesc este f. bun.
Aspect Frunzele rulate, vesnic verzi, f. inguste, au o lungime de 4 cm si o latime de 4 mm si sunt atasate direct de tulpina. Pe fata sunt netede, verde inchis, lucioase, pe dos sunt albe, punctate, ca pasla, cu o nervura pronuntata pe mijloc. Dupa uscare arata ca acele de brad.

Substante componente Contine in functie de provenienta pana la 2,5 % ulei eteric, din care peste 50 % este 1,8-cineol, la care se adauga alfa-pinen, camfon, sabinen, mircen, limonen, p-cimen, precum si borneol, terpineol, bornilacetat, camfor, verbenon, cariofilina, dupa cum se arata si in tabelul de mai jos:
Componente
ulei unguresc
ulei iugoslav
ulei comercial
alfa-pinen + camfen
24.9
22.5
9.5-23.2
octen-3-on 1
10.0
-
-
beta-pinen
3.8
3.1
5.8-8.3
beta-pinen
20.1
25.9
29.4-60.1
tuion
f.putin
2.3
0-1.7
camfor
14.7
16.7
0-3.9
borneol
3.0
9.2
0-16.7
alfa-terpineol
0.5
2.3
9.3-10
verbenon
0.8
-
-
bornilacetat
6.0
4.8
2.5-8.2
beta-cariofilina
9.7
9.7
1.5-7.5

Alte substante componente sunt: acid labiaten (agent antioxidant), pana la 4 %, fi cativa flavoni, precum si rasini, substante amare, tanin, acid nicotinic, acid glicol, ursol si de rozmarin.
Intrebuintare Came, vanat, peste, pasari, batal, carnati, supe, sosuri, salate, legume, amestecuri de condimente, lichioruri, ciuperci, marinate, branza de oaie.
Particularitati Extractul de rozmarin cu componentele antioxidante: carnosol, acid carnosol, rosmanol, epirosmanol, isorosmanol, difenol rosmarin. Extractul nu are erect mutagen. Rosmarinul prelungeste durata de valabilitate a produselor. Folosit in medicina populara, stimuleaza circulatia sanguina calmeaza sistemul nervos. Ajuta si la tulburari digestive, reumatism, stare de epuizare.
Bibliografie (1) Boelens, M. H.: The essential oil from Rosmarinus officinalis
(2) Tucker, A. 0.: The essential oils of some Rosmary cultivars
(3) Brieskorn, C. H.: Die Flavone des Rosmarinblattes
(4) Tateo, F.: Production of Rosmary Oleoresin using supercritical Carbon Dioxide
(5) Tateo, F.: Rosmarinus officinalis L. Extract production antioxidant and antimutagenic activity
(6) Barbut, S.: Antioxidant properties of rosemary oleoresin in turkey saussage
(7) Houlihan, C. M.: The structure of rosmarinquinone a new antioxidant isolated fron rosmarinus officinalis L.
(8) Nakatani, N.: Two antioxidative diterpenes from rosmary and an revised structure for rosmanol
(9) Lawrence, B. M.: Progress in essential oils
(10) Hethelyi, E.: GC-MS investigation of the essential oils Rosmarinus officinalis .(11) Schwarz, K.: Antioxidativ wirksame Inhaltsstoffe von Rosmarin und Salbei
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti