logo
Foto photo
Denumire Portocala-coaja (Orangenschale)
Denumirea in latina Citrus sinensis
Familia Rutaceae
Tari de provenienta Spania, Grecia, Franta, Portugalia, Israel, Africa, Australia, California, Florida, America de S, Japonia.
Gust Placut aromata, usor arnarui.
Forma de intrebuintare Se foloseste coaja atat proaspata, cat si uscata, se vinde bucatele sau macinata.
Aspect Fructele au un diametru de cca. 10 cm si o coaja de la galben la rosu inchis, care trebuie cojita de pe fructele rotunde sau ovale astfel incat stratul alb, buretos sa ramana pe fruct. Fructele italienesti au o coaja subtire, cele israeliene una groasa. Diferentele de aspect si de compozitie chimica se datoreaza multitudinii de soiuri.
Substante componente Cojile contin 0,6-2,5 % ulei eteric, compus in proportie de 80-90 % din limonen, citral, citronelal, terpineol, alfa - terpinen, n-nonilalcool, d-terpineol, mircen, delta-caren, octanol.
Alte componente sunt: substante arnare, hesperidina, carotinoide, cumarine, psoralen, polimetoxiflayoni. Cojile coapte contin mai multi aldehizi alifatici si monoterpine oxidice decat cele necoapte. Uleiul de portocale presate la rece contine piridina si multe alte baze.
Intrebuintare Copturi, ciocolata, dulciuri, gemuri, carne si peste, lichioruri, supe, sosuri.
Particularitati Cojile stropite cu difenil nu pot fi folosite in productie de alimente.
Bibliografie (1) Lawrence, B. M.: Progress in essential oils
(2) Eshtiaghi, M.: Extraktion von Orangenschalenpigmenten mittels ueberkritischen Kohlendioxid
(3) Thomas, A. F.: Das Auftreten von Pyridinen und anderen Basen im Orangen oel
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti