logo
Foto photo
Denumire Piper asanti (Paradieskoerner)
Denumirea in latina Aframomum melegueta R
Amomum paradisii
Xylopia aethiopica (Dunal)
Familia Zingiberaceae
Annonaceae
Tari de provenienta Coasta de V a Africii si insulele din apropierea ei,. Ghana, Indiile de V, Sri Lanka.
Gust lute, piperat
Forma de intrebuintare Se folosesc semintele maro, uscate ca substitut al piperului
Aspect Samanta se gaseste in pulpa fructului in forma de para, de culoare galben-portocalie; este rotunda sau in forma de ou, cu un diametru de pana la 6 mm. Planta seamana cu cardama.
Substante componente Ulei eteric: intre 0,3 si 0,75 % cu componente principale beta-cariofilina, alfa-humulen si epoxidele lor, paradol, gingerol, shogaol care determina iuteala. Alte substante componente sunt: rasini, tanin, amidon, uleiuri grase, carotinoide
Intrebuintare Lichioruri si vinuri, amestecuri de condimente, otet, mustar, in general ca la piper.
Particularitati Si-a pierdut in ultimii ani din importanta
Bibliografie (1) Menut, C., et aI.: Aromatische Pflanzen des Zentralafrikas
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti