logo
Foto photo
Denumire Pelinita (Beifuss)
Denumirea in latina Artemisia vulgaris L.
Familia Compositae
Asteraceae
Tari de provenienta Raspandita in Europa, Asia, America de N si S;
tari exportatoare: ltalia, Franta, CSI, balcanice
Gust Aromat, amarui, racoros recoltat prea tarziu este f. amar
Forma de intrebuintare Drept condiment se folosesc varfurile crengutelor impreuna cu mugurii, proaspeti sau uscati; uscati se comercializeaza macinati. Si frunzele se folosesc drept condiment.
Aspect Frunzele ascutite, lamelare ajung la o lungime de 10 cm; marginile sunt intoarse; fata frunzei este verde inchis si lucioasa, iar dosul este alb catifelat
Substante componente Uleiul eteric continut in plinita (aprox. 0,25-1,32 %) este compus in proportie de 25-70 % din tuiol, alte 3-4% din alfa si beta-tuion (absintol), precum si din beta-felandrina, cadinen, azulen, cineol, pinen, acid salicilic.(1) Cantitatile depind de zona, de recolta. In Anglia componenta principala este linaloolul, apoi 1,8-cineol, beta- tuion, borneol, nerol, alfa-pinen, nerilacetat, lilalilacetat. Woerner (1) a gasit in uleiul eteric 54 componente, printre care 15 alcooli, 15 acizi, 7 esteri, 4 carbonili, 4 lactoni.
Intrebuintare Pasari (rate si gaste), carne, vanat, peste, sosuri, mancaruri grase, salate verzi, untura de gasca
Particularitati Este inrudita cu lemnul dulce; are erect diuretic si relaxant.
Bibliografie (1) Nano, G. M.; Bicchi, B.; Frattini, C.; Gallino, M.: On the composition of some olis from Artemisia vulgaris. Planta medica 30 (1976), 211/15
(2) Woerner, M.; Pflaum, M.; Schreier, P: Weitere fluechtige Komponente von Artemisia vulgaris L.; Flavour & Fragrance 6 (1991), 257/60.
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti