logo
Foto photo
Denumire Pelin (Wermut)
Denumirea in latina Artermisi absinthum L
Familia Asteraceae
Compositae
Tari de provenienta Europa (Germania, 1talia, Franta), Asia
Gust Foarte amar, usturator.
Forma de intrebuintare Se folosesc frunzele uscate sau proaspete.
Aspect Frunzele sunt in manunchiuri de cate trei. Tulpina si frunzele sunt acoperite cu un puf gri-argintiu, fin si des, dosul frunzei este insa aproape lucios. Frunzele de la baza au codita lunga, cele de sus scurta. Floarea este un spic galben-verzui. Exista peste 200 specii.
Substante componente Continutul de ulei eteric se ridica la 0,5 % si contine: cis-epoxi-ocimen, tuion, linalool, sabinilacetat, beta- cariofilina, neril-n-butirat, sabinen, geranilacetat, mircen, alfa-bisabolol, nerol, germacren D, camfor.Compozitiile diferite ale soiurilor de pelin sunt determinate de altitudinea la care se gaseste planta. Alte componente sunt: glicosidul amar absintiin, absintin, acid taninic, rasini, steroli, nitrat. lndicele amar al absintinului este de 12,7 milioane.
Intrebuintare Aperitive, vin, ceai, ghiveci, batal. Deoarece tuionul este daunator sanatatii nu se recomanda consumul regulat. Este inrudit cu plinita si cu tarhonul
Particularitati -
Bibliografie (1) Chialva, F.: Chemotaxonomy of wormwood
(2) Stahl, E.: Hochdruck-extraktion van Naturstoffen mit ueberkritischen und verfluessigten Gasen
(3) Ouyaha, A., et al.: Aetherisches 0el aus marokkanischem Wuestenwermut
(4) Lawrence, B. M.: Progress in essential oils
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti