logo
Foto photo
Denumire Patrunjel (Petersilie)
Denumirea in latina Petroselinum crispum Mill.
Familia Umbelliferae
Apiaceae
Tari de provenienta Zona mediteraneana, Germania, Franta, CSI, Balcani, SUA, Asia.
Gust Aromat, usor amarui, specific.
Forma de intrebuintare Se folosesc atat frunzele cat si radacina si fructul, proaspete sau uscate. Radacina se vinde de obicei macinata, frunzele congelate
Aspect Frunzele sunt lucioase, cu codita si formate din trei frunzulite, verde inchis. Samanta este lata, in forma de ou, si la baza decupata in forma de inima. Fructele se descompun in doua. Pe baza compozitiei chimice a uleiului se poate face o impartire pe soiuri.
Substante componente Uleiul eteric (0,05-0,1 % in radacina, 2-7 % in samanta si 0,3 % in frunze) este compus din: apiol, rmiristicina, aliltetrametoxibenzol, beta-felandrina, terpinolen, alfa-p-dimetilstiren, p-menta-1,3,8,-trien, alfa-tuien, limonen, mircen, alfa- si beta-pinen, beta-elemen. In unele soiuri apiolul este inlocuit de miristicin.

Compozitia uleiului eteric din patrunjel

  • alfa-tuien 0,12-0,14 %
  • alfa-pinen 13,33-15,68 %
  • camfen 0,09-0,13 %
  • sabinen 0,48-0,60%
  • beta-pinen 9,98-11,94%
  • mircen 0,36-0,48 %
  • p-cimen 0,16-0-21 %
  • beta-felandrina+limonen 2,81-3,61%
  • alfa-p-dimetilstirol 0,14-0,16%
  • trans-beta-famesen 0,07-0,18 %
  • rniristicin 46,57-48,56%
  • elemicina 3,21-6,01 %
  • tetrametoxi-alil-benzol 3,80-5,67 %
  • caratol 0,75-1,71 %
  • apiol 7,71-10,56 %


Din cele 80 componente ale extractuiui de patrunjel, 14 s-au aratat a fi intense ca rniros. 13 din aceste substante au fost identificate: 2-metil-butanoat, mircen,
l-octen-3-on, (Z)-1,5-octadien-3-on, 2-izopropenil-3-metoxipirazin, (E)-6-decenal, beta-citronelol, (E,E) 24-decadienal, beta-lonon, miristicin. Alte substante sunt: vitarninele A, B, C, fosfolipide, furocumarine, triazine.
Intrebuintare Pt. aproape orice fel de mancare (carne, peste, pasari, legume, cartofi), supe, sosuri, salate, ciuperci, friptura, branza, omleta, bulion, oua, iaurt, crema de unt, ghiveci, decorativ.
Particularitati
Bibliografie (1) Franz, C. H.: Zur Kenntnis der aetheerischen Oele von Petersilie
(2) Macleod, A. J.: Volatile aroma constituents of parsley leaves
(3) Lawrence, B. M.: Progress in essential oils
(4) Bardalaye, P. C.: Capillary gas chromatographic determination of Prometryn and its degration products in parsley
(5) Shauth, N. A. et al.: The chemical composition of egyptian parsley seed
(6) Jung, H. P: Untersuchungen der Hauptgeruchsstoffe on Petersilienblaettern durch Aromaextract- Verduennungs analyse
(7) Spraul, M H., et al.: Zwei neue Ester der Angelicasaeure aus Petersilie.
(8) Porter, N. G. Composition of Commercial Essential Oils from Parsley
(9) Zheng, G. Q.: Myristicin ein potentielles krebsvorbeugendes Mittel aus Petersilienoel
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti