logo
Foto photo
Denumire Pastarnac (Pastinak)
Denumirea in latina Pastinacae sativa
Apiaceae
Familia Umbeliferae
Tari de provenienta Europa
Gust Dulce, aromat, amintind de patrunjel
Forma de intrebuintare Se folosesc radacinile proaspete sau uscate, maruntite. Dar si frunzele.
Aspect Radacina este carnoasa, la exterior bej, in interior gri-alba. Frunzele au forma de ou, lunguiata.
Substante componente Continutul de ulei eteric variaza in functie de provenienta. Cca. 25 % sunt prezente la nivelul radacinii. Fructul si planta cantin miristina in diferite proportii. Uleiul eteric are in compozitie: ocimen, terpinen, terpinolen, cariofilina, farnesen, palmitolacten.
Altele sunt: zahar, amidon, uleiuri grase.
Intrebuintare Legume, cartofi, supe, salate. Frunzele f. tinere pot fi folosite la carne, supe si cruditati
Particularitati -
Bibliografie (1) Stahl, E.: Ueber uetherische Ole der Apiaceae
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti