logo
Foto photo
Denumire Oregano (Origano)
Denumirea in latina Origanum vulgare L.
Familia Labiatae
Tari de provenienta Europa de S si Centrala, Scandinavia, Scotia, CSI, Asia, America de N, Mexic, Chile.
Gust Aromat, amarui, astringent aminteste de maioran si cimbru, dar mai iute.
Forma de intrebuintare Se foloseste planta inflorinda, deoarece atunci continutul de ulei eteric este cel mai ridicat, proaspata sau uscata, macinata, dupa ce se indeparteaza partile groase ale tulpinei. Exista multe soiuri care se deosebesc dupa habitat si dupa compozitia chimica.
Aspect Planta este acoperita cu peri. Frunzele sunt late, au forma de au, diferite ca marime, ascutite la varf, cu o lungime de pana la 4 cm. Floarea este in forma de clopot si are 5 moturi.
Substante componente Ulei eteric:0,15-0,4 %, campus din: timol, carvacrol, limonen, linalool, germacren, terpineol-4, alfa- si beta- pimen, terpinen, ocimen, cariofilina, sabinen, beta-bisabolen, p-cimen, eter carvacrilmetilic. In cel finlandez s-au descoperit 40 hidrocarburi, 20 alcooli, 7 legaturi carbonilice, 3 fenoli, 2 eteruri fenolice.
In cel sicilian s-au descoperit 65 legaturi, componentele principale fiind: carvacrol, gama-terpinen, beta-bisabolen. S-a constatat ca speciile salbatice au un continut mai ridicat de ulei eteric decat cele cultivate (peste 8 %). alte componente sunt: tanin, acid labiaten.
Intrebuintare Pizza, preparate din rosii, branza, fasole, salate, carne, peste, supe, gustari pe baza de oua, ceapa, amestecuri de condimente, bucataria italiana.
Particularitati Diferitele arome si compozitii ale uleiului deterrnina impartirea in 3 categorii: a maioranului, a cimbrului si a oregano-ului. Oregano ajuta mucoasa si inhiba infectiile. Uleiul eteric inhiba cresterea lui Clostridium botulinum. In ultirnii ani s-a observat ca s-a vandut mai mult oregano decat marihuana (Arkansas, America).
Bibliografie (1) Lawrence, B. M: The botanical aspects of oregano
(2) Lawrence, B. M.: Progress in essential oils
(3) Nykaenen, I.: High resolution gas-chromatographic-mass-spectrometric determination of the flavour composition of wild marjoram cultivated in Finland
(4) Ruberto, G., et aI.: Die fluechtigen Flavourkomponenten van sizilianischen Origanum onites L.
(5) Wilkins, C.: Oregano headspace Constituents
(6) Kokkini, S.: Carvacrolreiche Pflanzen in Griechenland
(7) Ismaiel, A. A.: Einfluss van Natriumnitrit und Origanumoel auf das Wachstum und die Toxinbildung van Clostridium botulinum
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti