logo
Foto photoplant with fruits
Denumire Nucsoara (nuc tamaios) -floare (Muskatbluete)
Denumirea in latina Myristica fragrans Houtt
Myristica argentea Warb.
Familia Myristicaceae
Tari de provenienta Vezi nuca tamaioasa.
Gust Aromat; asemanator nucii tamaioase, dar mai fin, delicat
Forma de intrebuintare Drept condiment se foloseste coaja (Arillus) galben-portocalie, neregulat sparta a semintei. Se vinde dupa uscare, intreaga, sparta sau macinata; cea macinata e de culoare galben-rosie-maronie.
Aspect -
Substante componente Poate contine pana la 15 % ulei eteric, calitatea depinzand de nuca. Contine: pinen, carnfen, sabinen, limonen, cimen, linalool, terpineol, safrol, geraniol, eugenol, eter eugenolmetilic, miristicina. Alte componente sunt: uleiuri grase (22-35 %), rasini, pigment (licopen), lignane.
Intrebuintare Carne si peste, fursecuri, dulciuri, compot, salata de fructe, legume, supe, carnati, lichioruri
Particularitati Nu este o floare in sens botanic, cat este invelisul semintei. Soiurile de Java si Banda sunt cele superioare, cele de Bombay si Papua sunt considerate inferioare. Se exporta in cutii de lernn si este mai scumpa decat nuca tamaioasa.
Bibliografie (1) Schenk, H. P.: Analysis of nutmeg oil using chromatographic methods
(2) Hattori, M., et al.: Neue acyclische Bis-Phenylpropanoide aus Macis
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti