logo
Foto seedsseedsmace
Denumire Nucsoara (nuca tamaioasa)- (Muskatnuss)
Denumirea in latina Myristica fragrans Houtt.
Myristica argentea Warb.
Familia Myristicaceae
Tari de provenienta Insulele Moluce, Borneo, Sumatra, India, Sri Lanka,. Penang, Brazilia, Mauritius, Malaiezia, Indonezia.
Gust F. aromat, dulce-amarui, iute
Forma de intrebuintare Drept condiment se folosesc samburii bej sau maro, sortati dupa marime, uscati, ai arborelui tamaios ce nu-si pierde frunzele. Se macina apoi. Sortarea se face dupa numarul de samburi per pfundul britanic.
Nucile conservate in var nu prezinta nici un avantaj, deoarece nu exclude contaminarea cu daunatori. Marfa buna nu este perforata si nici goala pe dinauntru, ci este sanatoasa si grea. In afara de nucile sanatoase se vinde si marfa BWP (broken=sparta, wormy=gaunoasa, pale=incolora). Nucile de Siauw si Banda (SE Asiei) precum si cele din Grenada sunt cele mai bune.
Aspect Nuca se gaseste intr-un invelis carnos. Diametrul fructului intreg, asemanator unei piersici este de 4- 7 cm. Fructul contine o samanta mare, in forma de ou, care este inconjurat de Arillus. Fructelor culese din copac sau de pe jos li se indeparteaza invelisul carnos si apoi se usuca samanta. Are o lungime de pana la 35 mm, un diametru de 24 mm si o greutate de 5-10 g. Suprafata este strabatuta de o retea de nervuri. Apoi se inlatura si coaja semintei. Dintr-un copac mare se pot recolta anual cca 2000 nuci.
Substante componente Ulei eteric: 5-13%. Continutul de ulei depinde de provenienta nucilor. Substantele componente ale uleiului eteric sunt: alfa-pinen, sabinen, beta-pinen, alfa-felandrina, terpinen, limonen, gama-terpinen, linalool, terpineol, bornilacetat, linalilacetat, alfa-terpenilacetat, safrol, eugenol, miristicina, care este si substanta caracteristica a nucii tamaioase. Uleiuri grase exista in proportie de 40 %, din ele se produce untul de nuca tamaioasa. Alte componenete sunt: amidon si rasini. Nuca tamaioasa este singurul condiment care contine si miristicina si safrol si elemicina. Nedorit este continutul de aflatoxina, gasita ades.
Intrebuintare Carne si branza, legume (spanac, conopida, sparanghel ciuperci), produse din carne, produse de panificatie,supe, sosuri (Bechamel), piure de cartofi, lichioruri, pasari, gustari pe baza de oua, mancaruri dulci de orez si de mere, vanat.
In Grenada se face marmelada din pulpa fructului.
Particularitati Nucile sunt adesea atacate de insecte si de ciuperci, dar o limita de 33 % nu are voie sa fie intrecuta. Cu toata atentia, nu se poate stabili intotdeauna daca o nuca ce arata bine in exterior este si sanatoasa intr-adevar. Nu trebuie consumata in exces, deoarece poate avea efect halucinogen, sau afecteaza inima. Aceste reactii sunt declansate de miristicina si elemicina, care sunt asemanatoare mescalinei si amfetaminei. Mai putin apreciate sunt nucile din Papua, care sunt mai lungi si mai moi decat cele din Siauw si au un continut scazut de ulei.
Bibliografie (1) Davis, D. V.: Direct characterisation of nutmeg constituents by mass-spectometry
(2) Schenck, H. P.: Analysis of nutmeg oil using chromatographic methods
(3) Joseph: The nutmeg -its botany, agronomy production, composition and uses
(4) Oberdieck, R.: Macis und Musskatnuss
(5) Lawrence, B. M.: Progress in essential oils
(6) Nakatani et al.: Diarylmethylbutan-Lignane aus Myristica argentea und ihre antimikrobielle Wirksamkeit gegen Streptococcus mutans.
(7) Archer, A. W.: Bestimmung yon Safrol und Myristicin in Macis und Musskatnuss durch HPLC.
(8) Beljaars, P.: Quantitative Fluorodensitometric Determination and Survey of Afltoxinsin Nutmeg
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti