logo
Foto leafsplant
Denumire Menta (Minze)
Denumirea in latina Mentha piperita;
Mentha spicata;
Mentha arvensis;
Mentha crispae;
Mentha longifolia;
Mentha aquatica.
Familia Labiatae
Lamiace
Tari de provenienta Europa (Anglia, Olanda, Germania, Belgia, Austria, Ungaria, Bulgaria, Romania, Polonia, Franta), zona mediteraneana, Asia, America de S si N.
Gust Aromat, u turator, mentolat, lasa o senzatie de racoare in gura
Forma de intrebuintare Drept condiment se folosesc M. piperita, spicata si arvensis. Se comercializeaza frunzele stranse inainte sau in timpul infloririi, proaspete sau uscate sau congelate.
Aspect Clasificare fiecarui soi este f. dificila. Exista 3 categorii sistematice: Verticillatae, Capitatae, Spicatae. Frunzele ajung la o lungime de 7 cm si o latime de 3 cm. Sunt lunguiete, in forma de ou sau de lance, si cu margine in zig- zag.
Substante componente Ulei eteric in floare: cca. 2 %, al plantei: cca. 0,1 %, cu componenta principala mentol (cca. 70 %). Alte componente ale uleiului eteric sunt: acetat metilic, pulegon, menton, mentofuran 1,8-cineol mircen, limonen, linalool s.a. Componentele principale ale M. arvensis sunt: piperitenonoxid, piperitonoxid. Altele sunt: tanin si substante amare.
Intrebuintare Ceai, carne de miel si de batal, legume, salate, supe, lichioruri, alimente ce contin cacao , bonboane, dulciuri, guma de mestecat
Particularitati M. crispae nu contine mentol, deci nu este racoroasa. Are efect calmant. Se foloseste impotriva tulburarilor digestive, stomacale, a artritei.
Bibliografie I) Daffertshofer, G.: Mentha piperita und M. arvensis-Pfefferminzoel
(2) Maffei, M.: Environmental factors affecting the oil compisition of some Mentha species in NW Italy
(3) Derbesy, et al.: Anwendung der Chromatographie mit chiralen Phasen bei der Analyse des aetherischen Oeles der Pfefferminze
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti