logo
Foto leafsseedsflower
Denumire Marar (Dill)
Denumirea in latina Anethum graveolens L.
Familia Umbelifireae
Apiacea
Tari de provenienta Cu o larga raspandire, in special in Germania, Finlanda, Olanda, America, Europa de E, Balcani, Suedia, India, Ungaria, Canada.
Gust Placut, aromat, frunza seamana cu patrunjelul, samanta cu chimenul
Forma de intrebuintare Se folosesc varfurile proaspete, uscate, congelate, taiate marunt. Dar si intreaga planta poate fi folosita, precum si semintele intregi sau macinate.
Aspect Frunzele superiore sfarsesc in varfuri subtiri ca niste fire. Fructele ovale se sparg in 2 parti maro de lungime 4 mm si grosime 2,5 mm
Substante componente Continutul de ulei eteric, care poate sa creasca in timpul ofilirii, este de 0,1-1 %. Principalele componente sunt: carvon (60 %), limonen, alfa- si beta-felandrina, terpinen, apiol, p-cimen, alfa-pinen, si un derivat de hexahidro- benzofuran, care da aroma tipica. Au fost identificate 50 de legaturi. (2,3,10) Apoi au fost descoperite 90 de substante componente.(4) Cat de diferita este compozitia uleiurilor eterice rezulta din tabel (5), confirmat si de Haelvae (6) Interesanta este si ocurenta flavonolglicosidelor.(7) La marar se deosebesc 2 rase chimice, cel european este cel carvonic, cel indian, apiol-carvonic.
Componenta
Fruct
Planta
Radacina
alfa - pinen
+
2.5
0.3
camfen
+
+
0.1
beta - pinen
+
0.2
1.6
sabinen
-
+
1.3
mircen
0.3
0.4
0.3
alfa - felandrina
0.4 - 1.1
49
2.5
limonen
39.5 - 39.6
3.7
2.4
beta - felandrina
1.2 - 1.3
9
0.3
cis - ocimen
+-0.1
0.2
0.1
p - cimen
+-0.1
4.4
0.2
terpinolen
+
0.3
13.3
necunoscuta
+-0.4
23.7
0.4
carvon
54.6 - 54.8
0.2
0.1
miristicina
+-0.4
0.1
17.9
apiol de marar
-
-
11.4
apiol de patrunjel
-
-
19.9
Legenda: +=foarte putin
Substantele aromatizante primare sunt (+)-(S)-carvon si (+)-(R)-limonen in samanta si (+)-(3R,4S,8R)-3,9- epoxi-l-p-menten, (+)-(S)-alfa-felandrina, miristicina in planta. Cu cat se recolteaza ai tarziu, cu atat continutul de ulei eteric este mai ridicat.
Intrebuintare La conservarea castravetilor, varza murata, rosii, legume, carne, peste, supe, sosuri, melci, salate, otet, conserve in otet, iaurt, oua, cartofi, maioneza, lichioruri.
Particularitati lnlocuitor al chimenului. Eficient impotriva balonarii, contine sub stante care sunt eficie,te impotriva insectelor.
Bibliografie -
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti