logo
Foto photoflower
Denumire Leustean (Liebstockel )
Denumirea in latina Levesticum officinale Koch
Familia Umbeliferae
Apiaceae
Tari de provenienta Europa de S si Centrala, Asia, America de N,
raspandit in general peste tot.
Gust Intai dulceag, apoi iute, amarui, amintind de telina.
Forma de intrebuintare Drept condiment se foloseste planta prospata sau uscata, intreaga sau doar frunzele; radacina se usuca si se folosesc semintele. Poate fi recoltat de 2 pana la 3 ori pe an.
Aspect Frunzele sunt luci oase, cu margine in zig-zag. Frunzele de sus sunt mai mici decat cele de jos. Pe fata frunzele sunt verde inchis, pe dos verde pal. Rizomul este scurt de grosimea unui pumn, cu radacini lungi, de grosimea unui deget
Substante componente In toata planta este prezent uleiul eteric: in planta cca. 0,8-1,7 %, in samanta cca. 1 % si in radacina cca. 0,1-0,5 %. In timpul ofilirii continutul de ulei eteric creste. Componentele principale sunt: terpineol, terpene, carvacrol, butilftalide si derivatele lor de hidroxid, in special (Z)-Ligustilid, responsabil pt. aroma specifica. Radacina contine: beta-felandrina (17 %), citronelal (13 %), ligustilid (21 %) s.a. Altele sunt: substante amare, tanin, rasini.
In afara de acestea, s-a mai descoperit si o poliacetilena fungicida
Intrebuintare Salate, supe de legume, carne, ghiveci, sosuri, rulade, ragout, gulas, piure de cartofi, varza murata, lichioruri.
Particularitati Deoarece poate fi usor atacat de insecte, trebuie ferit de lumina. Ceaiul din radacina leusteanului are efect diuretic
Bibliografie (1) Cichy, M. Liebigs Ann Chem. (1984), 397
(2) Cu, J. Q.; Fan Pu: The chemical composition of lovage headspace and essential oils produced by solvent extraction with different solvents.
(3) Toulemonde, B Volatile constituents of lovage.
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti