logo
Foto photo
Denumire Lemn dulce (Eberraute)
Denumirea in latina Artemisia abrotanum L
Familia Compositae
Asteraceae
Tari de provenienta Europa de S si Central a, Orientul apropiat, America de Nord.
Gust Amar, aromat, asemanator
plinitei.
Forma de intrebuintare Frunzele uscate sau proaspete.
Aspect Frunzele superioare sunt impartite in trei sau nu, gri-verzui, obtuze, fata este neteda, dosul cu peri aspri; inrudit cu salvia si cu plinita.
Substante componente Planta proaspata contine cca. 0,5 % ulei eteric. Pana acum s-au descoperit 40 componente, printre care: cineol si tuion. Altele sunt: substante amare, tanin, flavoni, si alcaloidul abrotin (3 %), care inhiba putrezirea.
Intrebuintare Friptura, carne in general, gustari crude, sosuri de salata, lichioruri.
Particularitati Ca leac babesc impotriva tusei si disfunctionalitatilor stomacului.
Bibliografie -
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti