logo
Foto photo
Denumire Lavanda (Lavendel)
Denumirea in latina Lavandula angustifolia
Familia Labiatae
Lamiaceae
Tari de provenienta Europa de S, Franta, Spania, Anglia, Ungaria, CSI
Gust Aspru, amar, amintind de rozmarin.
Forma de intrebuintare Se folosesc mugurii si frunzulitele, proaspete sau uscate.
Aspect Frunzele sunt inguste, in forma de lance, lungi de 6 cm si late de 0,8 cm Florile sunt bleu pana la violet.
Substante componente Ulei eteric pana la 3 % cu componente principale linalilacetat si linalool. Altele sunt: hidrocarburi, oxizi, alcool, ester, ketoni, aldehide, lactoni, fenoli; alfa-pinen, octanon, mircen, limonen, ocimen, camfor, terpineol, cariofilina, borneol, beraniol, cineol; rasini, tanin, substante amare.
Lavanda din Spania are urmatoarele componente: 1,8-cineol, limonen, linalool, camfor, borneol, alfa - terpineol, cumarin, cariofilenoxid
Intrebuintare Peste, ghiveci, sos, batal, salate, bauturi, otet, crema de unt, grill-mix. Atentie la dozare!
Particularitati -
Bibliografie (1) Agnel, H.: Essential oil of french lavender
(2) De Pascual Teresa, J: Chemical composition ofthe Spanish Spike Oil
(3) Mosandl, A: Stereoisomere Aromastoffe
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti