logo
Foto photo
Denumire Lamaie - coaja (Zitronenschale)
Denumirea in latina Citrus limonum
Citrus medica L
Familia Rufaceae
Tari de provenienta Italia, Spania, Sicilia, Portugalia, Grecia, Europa de E, Israel, India, S Chinei, Indonezia, California, Florida, Mexic
Gust Citric aromat, usor amaruie, racoritoare.
Forma de intrebuintare Se foloseste coaja proaspata sau uscata intreaga, maruntita, rasa sau macinata
Aspect Fructele au o forma ovala, cu un varf ascuti. Mari de 7- 1 O cm si de culoare galbena. Din fruct, coaja reprezinta15 %. In industrie fructele se cojesc inainte de a se coace pe deplin, in spirala. Stratul galben se numeste "flavedo", cel alb "albedo". Exista multe soiuri.
Substante componente Cojile proaspete contin 0,7-1,5% ulei eteric, cea uscata 6-7%.

Compozitia chimica a diferitelor uleiuri eterice din coaja de lamaie

Componenta 1 2 3 4 5
alfa- tuien + alfa- pinen 2.19 2.26 2.07 2.29 1.97
beta- pinen + sabinen 14.22 13.51 11.06 14.89 9.58
mircen 1.56 1.69 1.78 1.55 1.95
limonen 64.78 67.70 70.51 64.91 71.83
gama - terpinen 9.15 9.64 9.33 10.21 9.30
p - cimen 0.22 0.26 0.26 0.37 0.27
terpinolen 0.49 0.52 0.56 0.59 0.50
nonalal 0.13 0.11 0.17 0.13 0.04
citronelal 0.05 0.07 - 0.13 -
decanal - - 0.02 0.06 0.05
linaool 0.16 0.13 0.11 0.13 0.21
terpinen- 4- ol 0.26 0.32 0.29 0.32 0.32
citronelilformat + beta- terpineol 0.15 0.15 0.19 0.15 0.25
neral + alfa- terpineol 1.01 0.73 0.81 0.82 1.02
geranial 2.42 2.23 2.40 2.40 2.05
geranilacetat 0.43 0.60 0.14 0.76 0.25

Legenda 1=Argentina 2=California 3=Florida 4=Italia 5=Coasta de Fildes
Alte substante componente sunt substante amare, tanin, pigmenti si, o prezenta nedorita, un derivat de psoralen substituit, descoperit in ulei uri presate la rece.
Intrebuintare Dulciuri, compoturi, carne, iaurt., sosuri, pasari, lichioruri, limonade, amestecuri de condimente.
Particularitati Cojile sunt adesea tratate cu difenil; acest lucru trebuie specificat Uleiul pur este instabil, lumina, aerul, caldura, valoarea ph-ului il schimba usor.
Bibliografie (1) Van Straten: Volatile compounds in food;
(2) Risch, B: Xydroxizimtsaeure - Verbindungen in Citrus Fruechten;
(3) Mc.Hale, D: Detection of Adulteration of cold-pressed lemon oil;
4) Lawrence, B M Progress in essential oils;
(5) Srinivas, S. R: Atlas of essential oils;
(6) Chamble, Th., et al.: Quantitative Analyse der fluechtigen Verbindungen von Zitronenschalenoel
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti