logo
Foto photo
Denumire Isop (Ysop)
Denumirea in latina Hyssopus officinalis
Familia Labiatae
Lamiaceae
Tari de provenienta Zona mediteraneana, Germania, SE Europei, CSI, Orientul Apropiat.
Gust Amarui, f. aromat, mentolat.
Forma de intrebuintare Se foloseste planta culeasa in timpul intloririi, proaspata sau uscata.
Aspect Frunze inguste, in forma de lance, bine prinse de tulpina Sunt aspre, verzi, aproape lucioase si prevazute pe ambele fete cu glande uleioase. Frunzele sunt lungi de cca 3,5 cm si late de 1 cm, usor rulate pe margini
Substante componente Planta proaspata contine 0,3-1,0 % ulei eteric, compus din pinocamfen, izopinocamfen, alfa- si beta-pinen, eter mirtenilmetilic, alfa-terpinen, sabinen si alfa-terpneol Alte substante sunt: diosmin, isopin, tanin, rasini, acid ursolic sioleanolic. lsopul nord american are urmatoarea compozitie.

  • alfa-pinen = 0.74
  • beta-pinen = 8.8
  • sabinen = 1.72
  • mircen = 0.72
  • limonen = 0.68
  • 1,8-cineol = 0.64
  • eter mirtenilmeilic = 3.97
  • alo-aromadendren = 0.82
  • alfa-terpineol = 1.00
  • pinocamfen = 42.66
  • izopinocamfen = 30.88
  • spatulenol = 0.68
Intrebuintare Supe, sosuri, salate, friptura, cruditati, carne, peste, lichioruri
Particularitati Este inrudit cu salvia. Se foloseste la raceli si pt. o transpiratie diminuata. Este si o frumoasa planta decorativa
Bibliografie (1) Joulain, D.: Rivista italiana EPPOS 58
(2) Schuetz, G: Essential oils from leaves, stems, flowers and roots of Hyssopus officinalis L.
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti