logo
Foto photo
Denumire Ienupar (Wacholderbeeren )
Denumirea in latina Jumiperus communis L.
Familia Cupressaceae
Tari de provenienta Europa (Polonia, Balcani, S. Frantei, Spania, Italia, Germania), Asia, America de N, N Africii.
Gust Amarui, aromat, rasinos, dulce
Forma de intrebuintare Se folosesc fructele coapte, uscate, maro inchis ale tufei de ienupar, verde tot anul, intregi, strivite, sparte sau macinate. Sunt cerate.
Aspect Diametrul fructelor este de 1 cm. Necoapte sunt verzi, coapte albastre. In sectiunea se vad in pulpa galbena cele 3 seminte. Perioada de coacere este de 3 ani. In timpul depozitarii scade continutul de monoterpenoid.
Substante componente Ulei eteric: pana la 2%, compus in proportie de 40-70% din terpenen. Cel nemtesc contine 1-1.2 % ulei eteric, cel polonez 0.6-0.9%, cel din CSI 0.5-2%, cel unguresc = 8-1%, cel italienesc 1-1.5%, cel frantuzesc 2%, cel iugoslav 2%.
Se compune din : alfa- si beta- pinen, terpinen- 4- ol, cariofilina, mircen, limonen, p- cimen, camfen, alfa- tuien, sabinen, alfa- si gama- terpinen, terpinolen, alfa- humulen, delta- cadinen, germacren, epoxidihidrocarofilina, terpinalcetat. S-au mai descoperit: alcoloizi, zahar, rasini, coloranti, tanin, substante amare.
Intrebuintare Carne, vanat, pasari, varza acra, carne afumata, peste marinat, spirtoase, supe, sosuri, ceai, saramura.
Particularitati Are efect diuretic, doze mari duc la hempragii renale, doze mici stimuleaza metabolismul, circulatia sanguina, regenerarea tesuturilor. Goneste tantarii si mustele.
Bibliografie (1) Analytical Methods Commitee: Aplication of Gas - liquid Chromatography to the Analysis of essential oils.
(2) Da Cunha, A. P.: The chemical composition of the essential oil and alchoolic extract of Juniperus communis;
(3) Hoppe, H. A.:Taschenbuch der Drogenkunde
(4) Maurer, B.: Alkaloide, Basen und aetherische Oele
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti