logo
Foto photo
Denumire Hamei (Hopfen)
Denumirea in latina Humulus lupulus
Familia Cannabinaceae
Moraceae
Tari de provenienta Germania (bavaria, Baden - Wuerttemberg), Cehia, CSI, Europa de S, Franta, Spania, Belgia, Japonia, America de N, Africa de S.
Gust F. amar, aromat.
Forma de intrebuintare Se folosesc umbelele mici, verzi, in forma de turturi, de obicei uscate, intregi sau macinate.
Aspect La plantele feminine se formeaza acesti turturi care pot avea o lungime de 4 cm, de culoare galben - verzuie care devine mai tarziu galben maronie.
Substante componente Rasini, substante amare (humulon, lupulon) pana la 20%, tanin pana la 5%, lupulin, flavonoizi, albumina, minerale. O compozitie f. complexa o are uleiul dde hamei (0.2 - 2%). Pana acum au fost identificate 200 de legaturi printre care hidrocarburi si legaturi de oxigen si sulfurice (1). Componentele principale sunt: mircen, mirzerol, humulen.
Alfa - humulen poate aparea in proportie de 40%, iar beta - mircen in proportie de 60% (2). Altele sunt: beta - cariofilina, metilhexadecatrienoat, trideca- 2- on, alfa- si beta- swelinen, delta - cadinen, pinen, linalool.
Intrebuintare Bere, spirtoase, branza, mugurii tineri se pot folosi ca legume.
Particularitati Se folosesc ca leac babesc, este linistitor. Influenteaza productia hormonala.
Bibliografie ( 1) Sharpe, F.R.; Laws, D. R. J.: The essential oil hops - a review J. Inst. Brew. 87 (1981), 96/107.
(2) Katsiodis, S. T.; Langezaal, C. R.: Sceffer, J. J. C.; Verpoorte, R.: Comparative study of the Essentia Oils from Hops of various Humulus lupulus L. cultivars. Flavour & Fragrance 4 (1989), 187 /91.
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti