logo
Foto photo
Denumire Gentiana (Enzian)
Denumirea in latina Gentiana lutea L.
Familia Gentianaceae
Tari de provenienta Europa de S. si Centrala (la munte), Corsica, sardinia, Asia Mica;
tari exportatoare: Spania, Franta, Balcani, Italia.
Gust La inceput dulce, apoi persistent amar.
Forma de intrebuintare Se foloseste radacina proaspata sau uscata, macinata.
Aspect Radacina are un diametru de 6 cm, interiorul este alb - galbui. Prin uscare se pastreaza culoarea, daca insa se depoziteaza vreme indelungata dobandeste o culoare intunecata. exteriorul radacinii este de culoare galben - maronie pana la gri - maroniu inchis. Radacina se umflatare in apa.
Substante componente substante amare pana la 2% (gentopikrin si gentisin, ambele in forma de glucoside, si cea mai amara substana descoperita pana acum, amarogentin, care poate fi perceputa si intr-o solutie de 1: 58 milioane). Alte sunt: zaharuri (cca. 10%) - gentianoza, gentiobioza, zaharoza - tanin, mucozitati, acid nicotinic, alcaloizi si pigmentul gentisin. Continutul mic de ulei eteric se compune din limonen (35 %), linalool, carvacrol, cis- linaliloxid alfa- terpineol, s.a.
Intrebuintare Ceaiuri, lichioruri amare, aperitive, rachiu de gentiana.
Particularitati gustul amar mai poate fi perceput si intr-o solutie de 1: 20000. Gentiana stimuleaza circulatia sanguina, ridica usor tensiunea, este eficient impotriva afectiunilor ficatului, stomacului si bilei.
Bibliografie ( 1) Viel, P.: Wissenswertes ueber Enzian. Enaehrung / Nutrition (1979), 4, 210/211;
(2) Chialva, F.; Frattini, C.; Martelli, A.: Volatile components of Gentian roots.Z. Lebensm. Unters. Forsch. 182 (1986), 212/14.
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti