logo
Foto photo
Denumire Dafin (Lorbeer)
Denumirea in latina Laurus nobilis L.
Familia Lauraceae
Tari de provenienta tari mediteraneene (Italia, Turcia, grecia, balcani, Spani, Maroc, Albania), america de s si Centrala.
Gust Amar, aromat, aspru, usor acrisor.
Forma de intrebuintare Se folosesc frunzele uscate sau prospete, fara coada ale dafinului ,ce nu-si pierde culoarea, macinate
Aspect Frunzele sunt lucioase, oliv, cateodata maronii; dosul este mat si are nervuri reliefate. frunzele sunt usor ondulate, in forma de lance; au o lungime de 10 cm si o latime de 5 cm si o codita scurta.
Substante componente Pana la 3% ulei eteric, cu urmatoarele componente, cineol, beta- pinen si felandrina, metileugenol, eugenol, aceteugenol, terpineol, geraniol, linalool.
Alte componente sunt: uleiuri grase, tanin, substante amare, flavonolglicoside. Procesul de uscare duce la pierderea substantelor amare.
Intrebuintare Carne, vanat, peste fiert, marinat, sosuri, supe, piftie, varza rosie, ciuperci, ragout, amestecuri de condimente.
Particularitati Are un gust puternic, de aceea nu trebuie folosit in exces. Pt. ca aroma este preluata si de carne s.a. se scoate din mancare dupa fiebere. Acopera gustul carnii de oaie. Uleiul eteric are efect antireumatic, in concentratii de 0.1% inhiba dezvoltarea unor drojdii si a mucegaiului. Este considerat un insemn al victoriei si a creativitatii.
Bibliografie ( 1) Putievsky, E.: Essential oils from cultivated bay laurel;
(2) anac, O.: essential oil contents and chemical composition of turkish laurel leaves;
(3) Agkuel, A: Chemical composition and antimicrobial effect of Turkish Laurel Leaf;
(4) Riaz, M.: studies of the essential oil of the Pakistani Laurus nobilis L. in differnt seasons;
(5) Lin, Z. K.: Chemische Zusammensetzung des aetherischen Oels von Lorbeerblatt;
(6) Borges, P.: Isolierung und chemische Charakterisierung von Lorbeerblattoel.
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti