logo
Foto photo
Denumire Curcuma
Denumirea in latina Curcuma longa L.
Curcuma domestica Val.
Curcuma aromatica Salisb.
Familia Zingiberaceae
Tari de provenienta India, China, Asia de SE, America de S, Australia.
Gust Aromat usturator, usor amarui, asemanator ghimbirului.
Forma de intrebuintare Se folosesc rizomii intregi sau macinati, uscati, primari si secundari, dupa inlaturarea stratului superior; este un condiment care pigmenteaza. Se comercializeaza " fingers " (= Curcuma longa, rizomii secundari), " bulbs " (= Curcuma rotunda, rizom primar), si " slits ". " Fingers " sunt considerati marfa cea mai buna.
Aspect Curcuma este o radacina carnoasa, rotunda cu ramificatii laterale in forma de valturi, care au o lungime de 6 cm si cu o grosime de 2 cm. In interior este portocalie, praful este galben. Daca dupa recoltare radacina se trateaza la cald cu o solutie de 0.1% de bicarbonat, Curcuma dobandeste o intensa culoare galbena (9).
Continutul intalnit ridicat de plunb (41 - 3700 ppm) este cauzat de netezirea radacinilor cu cromat de plumb. La prafurile colorate nivelul este de 30ppm.
Substante componente Pigmentii galbeni curcumin (60%), desmetoxicurmin (cca. 25%), bisdesmetoxicurcumin (cca. 15%) si alte derivati (2 - 6%). Pigmentii pot fi dizolvati cu acetat etilic. (3) Productia de pigment scade odata cu dezvoltarea plantei. (4) Curcuma aromatica contine mai putini pigmenti decat C. Longa, dar mai mult ulei eteric. alte componente sunt: 2 - 5 % ulei eteric, componentele principale fiind turmeron (50%), zingiberen (25 %), 1.8- cineol, alfa- felandrina, sabinen, borneol, amidon, polifenoli, substante amare, rasini (1) . a fost descoperit Turmerin, un peptid antioxidant, care poate inhiba in proportie de 88% peroxidarea lipidelor.
Intrebuintare Praf de curry, conserve de peste, mustar, supe, sosuri, legume in otet, ragout de pasare, Paella, amestecuri de condimente, pigment pentru mancare.
Particularitati Antibacterial, scade nivelul colesterolului, goneste furnicile. (2). Efectul bacterid se datoreaza curcuminului, lumina si oxigenul au efect sinergetic. (8) 0.5 - 5 mg / ml inhiba majoritatea microorganismelor, concetratii mai mari inhiba inmultirea sobolanilor (100 mg / kg greutate corporala.
Bibliografie ( 1) Lawrence, B. M.: Progress in esential oils. Perfumer and Flavourist 7 (1982) , 50.
(2) Karg, S. K.: Effect of Curcuma longa of fertilitty in experimental animals. Planta medica 26 (1974), 225/27;
(3) Verghese, J.; Joy, M. T.: Isolation of the colouring matter from dried Tumeric with Ethylacetat. Flavour and Fragrance 4 (1989), 31/32
(4) Tonnessen, H. M.; Karlesen, J.; Grislingaas, A. L.; Balakrishnan, K. V. N. ; Verghese, J.: Studien ueber Curcumin und Curcuminoide. ZLU 194 (1992), 570/71;
(5) sriniveas, L. Shalini, V. K.: Tuemeric - ein wasserloesliches antioxidatives Peptid aus Curcuma longa. Arch. Biochem. Biophysics 292 (1992) , 617/23;
(6) Sayed, A. M., et al.: Bestimmung und Abschaetzung des Bleiehaltes in Curcuma longa durch AAS. J. Chem. soc. Pakistan 9 (1987), 387/90.
(7) Nagabhushan, M., et al.: Mutation Res. 202 (1988), 163/69;
(8) Dahl, Th., et al.: Abtoetung von bakterin durch Photo - Toxizitaet des natuerlichen Farbstoffes curcumin. Arch Microbiol. 151 (1989), 163/85.
(9) Balashanmugam, P. V.: Verarbeitung und Behandlung von curcuma. South Indian Horticulture 39 (1991), 214/16.
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti