logo
Foto photo
Denumire Cuisoare (Neke)
Denumirea in latina Caryophillus aromaticus L.
Familia Myrtaceae
Tari de provenienta Insulele Moluce,Penang, Java, Vestul Indiei,Filipine, pemba Sri Lanka, Zanzibar, Reunion, Madagascar, Tanzania, Brazilia.
Gust Aromat, usturator, pronuntat.
Forma de intrebuintare Se folosesc mugurii uscati, nedeschisi inca, intregi sau macinati.
Aspect Mugurii numerosi ajung la o lungime de 2.5 cm si o grosime de 1 cm. In capat au un nodul cu patru muchii. Initial au o culoare oliv, apoi in timpul coacerii devin maro-rosiatici si in timpul uscarii, negru - maronii.
Substante componente Mugurii contin pana la 16% ulei eteric, in cazuri rare si mai mult (pana la 21% ). Componentele principale ale uleiului sunt eugenol, aceteugenol, alfa- si beta- cariofilina, vanilie, alfa - humulen. Altele sunt : uleiuri grase si tanin.
Intrebuintare Carne si peste, vanat, turta dulce, vin fiert, compot, dulciuri, lichioruri, bauturi, marinate, legume (varza rosie), supe, sosuri, sfecla rosie, amestecuri de condimente.
Particularitati Cuisoarele plutesc vertical in apa sau se duc la fund, cele proaspete plutesc orizontal. Proba calitatii se face prin strivirea mugurelui cu unghia; daca iese ulei eteric, este bun. La cuisoarele depozitate apr schimbari ale aromei. Au un efect antiseptic, de aceea se folosesc in stomatologie.
Bibliografie ( 1) Koller, W. D.: Identifisierung ieniger fluechtingen Inhatssoffe von gemahlenen Gewuerznelken;
(2) Lawrence, B. M.: Clove oil;
(3) Lawrence, B. M.: Progress in essential oils;
(4)Koller, W. D.: Einige Lagerungsbedingte Veraederungen bei gemahlenen Gewuerzenlken.
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti