logo
Foto photo
Denumire Cimbru (Thymian)
Denumirea in latina Thymus vulgaris L.
Thymus zygis
Familia Libiateae
Lamiaceae
Tari de provenienta Europa de S., Austria, Italia, Ungaria, CSI, Bulgaria, Balcani, Spania, Portugalia, Franta, anglia, Germania, Maroc, America de N.
Gust Puternic aromat, caracteristic, usor amarui, amintind, de camfor cu cat contine mai mult carvacrol, cu atat este mai puternic gustul
Forma de intrebuintare Se folosesc atat frunzele cat si floarea, cat si intreaga planta, uscata sau proaspata, maruntite sau macinate.
Aspect Frunzele cu codita scurta sunt lunguiete, rulate la margini, pe dos cu puf, si de o culoare gri - verzui. Au o lungime de cca. 6- 12 mm si o latime de 2 mm. Floarea are o culoare de la roz la violet. Exista multe soiuri care se deosebesc ca aspect si aroma; exista cu gust de lamiie , de portocala si de chimen. De marimea frunzelor depinde continutul de ulei eteric.
Substante componente Cel nemtesc contine pana la 3.5% ulei eteric, cel frantuzesc pana la 6.5%. Uleiul eteric se compune din: timol, timolmetileter, carvacrol, carvacrometileter, eugenol etilic, anetol, 1.8- cineol, triciclen, tuien, camfen, alfa- si beta- pinen, mircen, delta 3 - caren, limonen, alfa- si beta- felandrina, alfa- si gama- terpinen, (Z)- si (E)- ocimen, terpineol, p-cimol, humulen, bornilacetat, geraniol, geranilacetat, linalool, linalilacetat, sabinenhidratat, alfa - terpineol, terpineol- 4- ol, pinocarveol, izobornilacetat, camfor, pinocarvon,, citronelal. Raportul dintre timol si carvacrol depinde de soi si de provenienta. Compozitia uleiului eteric depinde in mare masura de timpul recoltarii. Alte componente sunt: tanin, substante amare, rasini, saponin.
Intrebuintare Carne si produse din peste, fructe de mare, ciuperci, fasole,mazare, salate, cartofi prajiti,supe sosuri, legume, vanat, pasari, otet, pateuri, lichioruri, mancaruri grase.
Particularitati Timolul si carvacrolul au efect antiseptic si conservant. Aceste insusiri sunt explotate in medicina populara: ajuta impotriva tusei, bronsitei, reumatismului, colicilor si febrei; stimuleaza digestia. Este un component al " Fines Herbes ". Se pastreaza bine timp indelungat.
Bibliografie ( 1) Bestmann, H. J.: extraktion von Thymian mit fluessigem CO2 im Labormasstab ;
(2) Lawrence, B. M.: Progress in essential oils;
(3) Stahl - Biskup, E.: The chemical composition of thymus - oils: A review of literature 1960 - 1989;
(4) Arras, G.: Jahreszeitliche Aenderungen de aetherischen Oelgehaltes von Wildthymian.
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti