logo
Foto photo
Denumire Cimbrisor (Quendel)
Denumirea in latina Thymus serpylum L.
Familia Labiateae
Tari de provenienta Europa. India, Islanda, CSI, America.
Gust Precum cimbrul, dar nu atat de pronuntat, amarui, a camfor.
Forma de intrebuintare frunzele proaspete sau uscate, fara codita, macinate.
Aspect Exista mai multe soiuri. Frunzele sunt in forma de ou pus invers, lungi de 3- 10mm si latime de 1- 3 mm. La baza au puncte inchise la culoare. Nervurile sunt f. vizibile. Culoarea frunzelor e de la rosu la violet.
Substante componente Spre deosebire de cimbru, substanta dominata este p -cimol, nu timol. Uleiul eteric (0.3%)are urmatoarele componente principale: carvacrol, cimol, timol, linool. Altele sunt: flavoni, tanin, serpilin (substanta amara), acid oleanolic si urolic.
Intrebuintare Precum cimbrul; ceaiuri, lichioruri.
Particularitati Precum cimbrul; este folosit in homeopatie.
Bibliografie -
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti