logo
Foto photo
Denumire Chimen roman (Kreuzkuemmel )
Denumirea in latina Cuminum cyminum L.
Familia Umbeliferae
Apiaceae
Tari de provenienta Africa de N, Malta, Sicilia, CSI, Bulgaria, Turcia, Iran, India, siria, Indonezia, China, Japonia, Mexic, Chile, SUA
Gust Cu aroma specifica, iute, amar patrunzator.
Forma de intrebuintare Samanta uscata, intreaga sau macinata. Macinata la rece, rezulta un praf mai deschis la culoare decat la temperatura normala.
Aspect Fructele au o lungime pana la 6 mm si o grosime pana la 1 mm, sunt gri - verzui pana la maro- aurii; fiecare are 5 nervuri principale galbene si 4 secundare, mai inchise; aminteste de chimen.
Substante componente Ulei eteric: cca. 2.5 - 6%, cu urmatoarele componente: gama - terpinene, beta - pinen, cumimaldehid, p- menta- 1.3- dien- 7- al, p-cimen, alfa- pinen s.a. Alte substante sunt: uleiuri grase, albumina, rasini, 18 aminoacizi.
Intrebuintare Mancaruri iuti, varza murata, supe, salate, lichioruri, branza, Pickles, amestecuri de condimente, in bucataria Orientului Indepartat.
Particularitati Desi asemanator chimenului ca aspect, are un alt gust. Trezeste pofta de mancare.
Bibliografie ( 1) Lawrence, B. M.: Progress in essential oils;
(2) Tassan, C. G.: Chemical, and sensory studies of cumin;
(3) Borges, P. : Isolierung des aetherischen Oels aus cuminsamen mittels Dampfdestillation;
(4) Verghese, J.: Cumin;
(5) Badi F. H. : Aminosaerezusammensetzung des Cumins;
(6) Jiao Yong, Sun, J. Y.:Chemische Zusammensetzung des Aetherischen Oels con Cuminsamen.
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti