logo
Foto photo
Denumire Chimen negru (negrilica ) - (Schwarzer Kuemmel)
Denumirea in latina Nigella sativa L.
Familia Ranunculaceae
Tari de provenienta Egipt, Orientul Mijlociu, India, S. Europei, CSI.
Gust Aromat, inlocuitor al piperului, initial amar, apoi iute, miroase a chimen.
Forma de intrebuintare Se folosesc semintele mici, negre, intregi sau macinate.
Aspect Planta in varsta de un an are o floare albastra. Fructul are o capsula rotunda, maronie, aspra. semintele au 3 sau 4 muchii, lungi de 4 mm, late de 2 mm si groase de 1 mm.
Substante componente Ulei eteric: 0.5 - 1.5% are un miros neplacut. Alte componente sunt: uleiuri grase, pana la 40% proteine, pana la 21% apa, 5% cenusa, 5% fibra, 8% hidrocarburi, 32% saponien,pana la 1.5% nigelina (o substanta amara) , tanin. Cei mai importanti acizi nesaturati sunt cel linolen si cel olic.
Intrebuintare Paine, produse de panificatie, legume, placinte.
Particularitati -
Bibliografie ( 1) Al Jassir: Chemische Zusammensetzung und Mikroflora von saudiarabischem Schwarzkuemmel.
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti