logo
Foto photo
Denumire Chimen (Kuimmel)
Denumirea in latina Carum Carvi L.
Familia Umbeliferae
Apiaceae
Tari de provenienta Germania, Olanda, Spania, Norvegia,Suedia, Finlanda, CSI, Polonia, Anglia, Maroc, cehia, Franta, India, Asia Centrala, America.
Gust Specific, aromat, proaspat.
Forma de intrebuintare Se folosesc semintele uscate intregi sau macinate. Se pot folosi si frunzele.
Aspect Semintele au o lungime de cca. 3- 7 mm si o latime de 2 mm, au o forma de semiluna. suprafat e maro inchis si are 5 dungi mai deschise. La marfa buna semintele nu variaza mult ca marime.
Substante componente Ulei eteric : intre 3 si 8%, compus din : carvon, limonen, dihidrocarveol, dihidrocarvon, carvenon, mircen, carveol, oinen, tuien, camfen, sabinen, caren, felandrina, terpinen, cimen terpinolen.
Din chimenul strivit, la distilare, iese intai limonen, apoi carvon; la cel intreg este invers.
In uleiul din frunze s-a descoperit: cariofilina, elemen, humulen, cardinen, germacren.
Alte componente sunt: uleiuri grase, albumina, tanin, flavon (ol)- O - glicoside.
Intrebuintare Paine si compoturi, sosuri, salate, branza, iaurt, legume, castraveti, varza murata, sfecla rosie, carne, ghiveci, gulas, cartofi, lichioruri, rachiuri, amestecuri de condimente.
Particularitati Probabil cel mai vechi condiment. Chimenul est-european are un fruct mai mic, cel olandez mai mare. Cu cat este ma inchis la culoare, cu atat este mai putin apreciat. Ajuta digestia, elimina balonarea, starneste pofta de mancare.
Bibliografie ( 1) Salveson, A.: Gasliquid chromatographic separation and identification of the constituents of Caraway seed oil;
(2) Kuusi, T.: Quality propeties of Caraway seed from varios sources.
(3) El - Wakeil, F.: Biochemical studies on the essential oils of some fruits of Umbeliferae family.
(4) Lawrence, B. M. : Progress in essential oils.
(5) Fleisher, A.: Das aitherische Oil von in Israel wachsenden Kuimmel.
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti