logo
Foto photo
Denumire Chilli, piper de Cayenne, piper rosu
Denumirea in latina Capsicum frutescens L.
Capsicum chinense
Capsicum annuum
Capsicum baccatum
Familia Solanaceae
Tari de provenienta America de S si Centrala, India, Uganda, Tanzania, Etiopia, Turcia, Thailanda, Japonia, Insulele Cayenne
Gust In functie de provenienta mai mult sau mai putin iute, persistent
Forma de intrebuintare Drept condiment se folosesc fructele coapte, uscate, intregi sau macinate. In timpul depozitarii isi pierde culoarea rosie. Claitatea fructelor dupa recoltare, in timpul depozitarii, poate fi ameliorata cu o solutie de natriuhipoclorit de 2% (6).
Aspect Exista multe variante, pot fi rotund, sau de lungime pana la 12 cm si o grasime pana la 0.8 cm. Fructele sunt initial verzi, cand se coc sunt rosii; sunt lucioase. Chilli japonez si chinezesc este mai maroniu. Din punct de vederebotanic, Chilli este un soi de ardei(1 , 2)
Substante componente Substantele iuti sunt localizate in seminte si in membranele celulelor. Continutul de capsaicinoid se ridica la 1.5 % si este in principal compus din capsaicin (cca. 70%), dihidrocapsaicin (cca. 25%), nordihidrocapsaicin, homocapsaicin si hohodihidrocapsaicin, precum si amide vanilice - acid carbonic.
Iuteala este masurata in unitati Scoville.
Continutul de capsaicin depinde de soi si de timpul recoltarii.

Soiuri de Chilli Morfologia fructului si a semintei Capsaicinoide (fara seminte)
Capsicum pubescens rosu cand e copt, 2-4 cm diametru, cu 2 camari, coaja groasa si apoasa, samanta e gri inchis 0.133-0.358 % capsaicin, dihidrocapsaicin (in proportie de 1 : 1.3)
Capsicum baccatum var. pendulum forma si culoare variabila, atarnator sau nu, rosu si portocaliu, rotund sau conic, lungime : 2.5 cm - 14 cm, diametru de max. 2.5 cm; in timpul uscarii apare un sant longitudinal; samanta alb - galbuie. 0.116 - 0.251 % capsaicin, dihidrocapsaicin (in proportii diferite )
Capsicum annum var. annuum atarna sau nu, are cele mai variate forme rotund,conic, lunguiet, ascutit sau obtuz, 2-25 cm lung, 1-9 cm gros, alb - galbui, portocaliu, rosu, maro; samanta este alb - galbuie 0.078 - 1.477 %
nordihidrocapsaicin peste 9.5 %
Capsicum frutescens
Capsicum chinense
forma de la rotunda la lunguiata, lungime pana la 12 cm, galben, portocaliu, corai, sau rosu, maro; samanta este alb - galbuie. 0.258 - 1.218 %
capsaicin cca. 70%, dihidrocapsaicin cca. 23%, nordihidrocapsaicin cca. 1% (max. 6%)
Mai contine : acid ascorbic (0.1 - 0.3 % ), cca. 20 de compusi. (3)
Ca antioxidant natural a fost izolat Capsaicinol, din C. frutescens, o legatura lipsita de iuteala. (4)
Intrebuintare Pentru mancaruri iuti, peste , sos de Chilli, Curry, castraveti, ulas, carne tocata, legume, fasole.
Particularitati {AditionalProp}
Bibliografie ( 1) Jurenitsch, J.; Kubelka, W.; Jentzsch, K.: Identifizierung kultivierter Capsicum - Sppen;Planta medica 35 (1979), 174/83
(2) Govindarajan, V. S.: Capsicum - production, technology, chemistry and quantity;CRC Critical rewiews in Food. Science and Nutrition 22 (1985 ), 109/76
(3) Lord, C. E. C.; Tirimanna: A qualitative study of the caratenoid Pigments of Sri Lanka Chilies. Mikrochimica acta 1 (1976), 469/76.
(4) Masuda, T.; Nakatani, N.: Synthese und Struktur von (-) - Capsaicinol. Agric. Biol. Chem; 55 (1991), 2337/40.
(5) Lale, N. E. S.: Eiablage abschreckende und abstossende Wirkungen von stoffen getrockneter Chilliefruichte. postharvest Biol. and Technol. 1 ( 1992), 143/48.
(6) Mohammed, M.; Wilson, L.; Gomes, P. I.: Einfluss einer Tauchbehandlung auf die Lagerungsqualitait von Chillies nach der Ernte. tropical Agric. 68 (1991), 81/87
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti