logo
Foto busuioc ocimum basilicum
Denumire Busuiocul (Basilicum)
Denumirea in latina Ocimum basilicum L.
Familia Labitae
Tari de provenienta Regiuni tropicale si subtropicale si cu clima temperata; se cultiva in India, Spania, Sudul Frantei, Italia, Ungaria, Maroc, Germania, Turcia.
Gust Iute piperat, aromat, dulceag, racaros, se foloseste in locul piperului; a se doza cu atentie.
Forma de intrebuintare Drept condiment se folosesc atat frunzele uscate si cele proaspete. Cele uscate se comercializeaza si macinate; si floarea se poate folosi drept condiment.
Aspect

Frunzele uscate trebuie sa fie verde inchis. Cele de o culoare diferita trebuie sortate inainte de depozitare. Frunzele proaspete sunt sensibile la presiune si isi schimba usor culoarea. Sunt ascutite, in forma de ou, de o lungime de pana la 5 cm si o latime de pana la 3 cm. Cu cat este mai fina frunza, cu atat este calitatea mai buna. Petalele plantei alcatuiesc o coroana alba.
Prin uscare se depozitare se pierde mult din continutul de ulei eteric: la o temp. de 45 C si la o durata a depozitarii de 3 luni se pierd 19%, ;la 6 luni se pierd 62% si la 7 luni- 66%.(9)

Substante componente

Frunzele proaspete au un continut de aprox. 0.02 - 0.5%, in drog sunt continute aprox. 1.5%. Peste 100 de substante au fost descoperite in felurile diferite de busuioc, in functie de zona de provenienta. Componentele principale ale uleiului eteric sunt : Linalool (pana la 50%), 1.8-Cineol (pana la 10%), Estragol (pana la 20%). Busuiocul din Madagascar poate contine pana la 90 % Estragol, in cel finladez s-au descoperit 54 de legaturi din care 7 majore: in timpul uscarii creste continutul de uleiul eteric. Busuiocul francez si cel german contin Linalool, Estragol, Cineol; cel italienesc si Eugenol, cel din Reunion d-alfa-pinen, d-camfor, Estragol; cel din Java Ocimen si Eugenol iar busuiocul din CSI Eugenol si comfor (3, 5, 6)
In America Centrala si de Sud se foloseste drept condiment Ocimum micrathum, o subspecie a busuiocului. se foloseste aromatizarea bauturilor (10)
Marfa tropicala contine mai mult metilcinamat. Uleiul de busuioc contine un analog al hormonului juvenilitatii.
Ocimum Sanctum, fata de Ocimum Basilicum, al carui continut de ulei se ridica la aprox. 5-600 mg/ 1000 g frunze, contine pana la 1000 mg.

Intrebuintare Gustari crude, salate, sosuri, supe, legume (mazare), peste, carne, iaurt, otet, unt, lichioruri, la conservarea castravetilor, ciuperci.
Particularitati

Efecient impotriva balonarilor, se pune aceea in in mancarea de fasole samd.Mareste pofta de mancare si are efect diuretic, se mai foloseste pt calmarea tusei, si la gargara in cazul unor inflamatii.
In multe tari se foloseste busuiocul la indepartarea insectelor din depozitele de fasole (7).
Daca se arde, goneste tantarii. 1.5 ml de ulei de busuioc intr-un litru de lapte impiedica aparitia a 22 de tipuri de ciuperci, printre care si aspergillus flavus. efectul este independent de temperatura, umiditate, tratare si depozitare (8). Este si o frumoasa planta decorativa.

Bibliografie

(1) Vernin, G., Metzger, I.: Analyses of basil oils by GC - MS data bank. Perfumer and flavorist Vol. 9 (1984), 205/11;
(2) Nykanen, I.: High resolution chromatographic mass - spectometric determination of the flavour composition of basil cultivated in Finland. Z. Lebensmittel Unters. Forsch. 182 (1986), 205/11;
(3) Akgul, A: volatile oil composition of sweet basil cultivating in Turkey. Die Nahrung 33 (1989), 87/88.
(4) Nykanen, I: The effect of cultivation conditions on the composition of basil oil. flavour and fragrance Vol. 4 (1989), 125/28
(5) Lawrence, M. B. Progress in essential oils. Perfumer and flavourist 14 (1989), 45/51, 15 (1990), 65/66 und 17 (1992), 47/50.
(6) Sheen, L.Y.; Ou, Y. H. T.; Tsai, S. J.: Charakteristische Flavorkomponente des atherischen. Oles von Basilicum; J. Agric. Food Chem 39 (1991), 939/43
(7) Weaver, D.K. et al.: die Wirkung von Linalool,einem Hauptbestanteil von zerkeleinertem Ocinum canum beim Schutz vor Neturschaden durch verchiedene Kafer; J. Stored Products Res., 27 (1991), 213/20;
(8) Dube, S.;Upadhyay, P.D.; Tripathi, S.C.: Antifugale, physikochemische und insektaqbwehrende Aktivitaten von Basilikum, Can. J. Botany 67 (1989), 2085/87;
(9) Baritaux, O.; Richard, H.; Touche, J.; Derbesy, M.: Einflub von Trocknung u8nd Lagerung von Kratern und Gewurzen auf den Olgenhalt; Flavour & Fragrance (1992), 261/71;
(10) Charles, D. J.; Simon, J. E.; Wood, K. V.: Atherische Ole aus Ocimum micranthum Willd.; J. Agric. Food Chem.; 38 (1990), 20/22.

 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti