logo
Foto photo
Denumire

Asprisoara (Waldemeister)

Denumirea in latina mai demult: Asperula Odorata L., acum: Galium odoratum
Familia Rubiaceae
Tari de provenienta Europa
Gust Foarte amar, aromat.
Forma de intrebuintare Se foloseste planta stransa cu putin timp inainte de inflorire, proaspata sau uscata.
Aspect Este o planta tipica de padure, rezistenta, salbatica, poate ajunge 30 cm. Frunzele in forma de lance au marginile putin aspre, cu tepi scurti, si acoperite cu puf pe nervurile principale. Au o culoare verde inchis la deschis. Florile sunt mici si albe.
Substante componente Aroma se dezvolta in timpul procesului de uscare, se formeaza cumarinul care miroase a fan proapat (cca. 1% din masa uscata). alte componente sunt : ulei eteric, gras, acid ascorbic, asperuloid, substante amare, tanin, acid nicotinic. Prima oara a fost descoperit in natura 7, 11, 15- trimetil- 2 hexadecanon, care se potriveste ca indicator.
Intrebuintare Salate , dulciuri, limonade; din cauza periclitarii sanatatii este interzisa in unele tari.
Particularitati Se foloseste in industria farmaceutica si cosmetica (parfumuri). Doze mari cauzeaza stari de voma, dureri de cap, ameteala; atarnat in dulap alunga moliile.
Bibliografie

(1) Laub, E: Ueber den Cumaringenhalt in Waldmeister und seine DC- Bestimmungen;
(2) Worner, M: Uber die Aromastoffzusammensetzung von Waldmeister.

 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti