logo
Foto photo
Denumire Asa fetida, aerel, Stinkasant
Denumirea in latina Ferula asafoetida L.
Familia

Umbelifera, Apiaceae

Tari de provenienta Orientul Apropiat, N Idiei, Afganistan, Iran, America de N.
Gust In doze f. mici accentueaza aroma respectiva, altfel scarbos penetrant, persistent, miroase tare a usturoi.
Forma de intrebuintare Se foloseste sucul extras din tulpina si radacina, care contine o rasina cauciucoasa, si care arata galben - roscata dupa uscare. Sucul extras este un conglomerat de boabe lipite una de cealalta. Nu doar sucul, ci si praful de aerel se foloseste drept condiment.
Aspect Se aseamana cu anasonul dulce. Pt. a se extrage rasina, tulpina se taie cat mai aproape de radacina. radacina se cresteaza si sucul se strange in zilele urmatoare. La uscarea la soare sucul se intareste si isi schimba culoarea.
Substante componente Gustul il da uleiul eteric care miroase a usturoi (3-10 %).componentele sale principale sunt : di-, tri-, si alte polisulfide. alte componente sunt: rasini, cca. 50%, cauciuc si f.putina vanilie.
Intrebuintare Doar in doze mici: la carne, peste, legume. Este un condiment oriental, intrebuintat acolo.
Particularitati Se foloseste si in medicina populara (stari nervoase).
Bibliografie

(1) Rajanikanth, B.: Volatile plysuphides of Asafoetida;
(2) Kajimo, T.: Sesquiterpenoide und dsulfide aus Stinkasant.

 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti