logo
Foto photo
Denumire Arpagic (Schnittlauch)
Denumirea in latina Allium schoenoprasum
Familia Liliaceae
Tari de provenienta Europa, Canada, America, Asia.
Gust Seamana cu ceapa; cu cat e taiat mai fin, cu atat i se releva aroma mai bine
Forma de intrebuintare Se folosesc frunzele proaspete, uscate sau congelate, taiate sau tocate fin; de obicei nu se gaseste marfa proaspata.
Aspect Arpagicul are frunze subtiri, tubulare, gaunoase, care cresc in manunchi. Sunt netede si au o frumoasa culoare verde.
Substante componente Contine mult acid ascorbic, 70-100 mg! I 00 g. Gustul specific este determinat de legaturi organice de sulf (17 %) Celelalte componente sunt aceleasi ca la ceapa. In arpagicul proaspat substanta care da mirosul este dipropildisulfid, dar continutul scade in timpul uscarii. 2-hexanal apare in cel congelat, iar 2-etilpentenal in cel uscat congelat.
Intrebuintare Sosuri, salate, iaurt, gustari pe baza de oua, legume, peste, carne, sandwich-uri, cartofi, supe, branza, decorare.
Particularitati -
Bibliografie (1) Hashimoto, S.: Volatile flavor components of chive
(2) Leino, M. E.: Einfluss des Gefrierens, der Gefriertrocknung und der Lufttricknung auf das Aroma von Schnittlauch
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti