logo
Foto photo
Denumire Angelica (Engelwurz)
Denumirea in latina Angelica archangelica L.
Familia

Umbeliferae, Apiaceae

Tari de provenienta Scandinavia, Europa Centrala (Germania, Olanda, Franta, Ungaria, Italia, Europa de Est), SUA.
Gust Intai dulce, apoi aromat, amar si patrunzator.
Forma de intrebuintare Drept condiment se folosesc fructele, tulpina si frunzele; cel mai des radacina, care se comercializeaza uscata si zdrobita.
Aspect Radacina este goa;a in interior si impletita.Radacina principala uscata are o lungime de 30 cm si o grosime de 3-9 cm. RAdacina este la exterior maro si in interior galben roscata.Radacinile secundare au o lungime de 30 cm si o grosime de 1 cm. Fructul se descompune in segmente de 9 mm lungime si 3 mm latime.
Substante componente

Radacina contine pana la 1% ulei eteric cu componentele principale alfa- si beta-felandrina, limonen, pinen, mircen, beta-cariofilina, camfen, sabinen, 1,8-cineol, terpinen(2). De curand au fost descoperite 5 derivate de felandrina (1). In fruct, continutul de ulei eteric este de cca. 0,5 - 1,5%. In uleiul eteric al plantei se gasesc derivate de cumarin. Alte componente: rasini, ceara, tanin, substante amare, zahar (cca. 25%), acizi organici, amidon, pectina, acid de angelica, acid baldrianic.
S-au mai descoperit si urmatoarele furanocumarine: psoralen, xantotoxina, bergapten; cu cat este mai mare fructul, cu atat este mai mica concentratia.

Intrebuintare Supe, sosuri, salate, carne, peste, legume, lichioruri, ceai, candel pt. prajituri si torturi.
Particularitati Stimuleaza digestia.
Bibliografie -
 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti