logo
Foto photo
Denumire Anason cu fruct in forma de stea (Sternanis)
Denumirea in latina Illicium verum
Familia Magnoliaceae - Illiaceae
Tari de provenienta China,Tailanda,Vietnam, Japonia,Filipine,Jamaica.
Gust Aromat,dulce ca anasonul
Forma de intrebuintare Se folosesc fructele necoapte,uscate,intregi sau macinate.
Aspect Fructul are forma de stea;se compune din 6 pana la 8 segmente, in interiorul fiecaruia gasindu-se cate o samanta maro,lucioasa,neteda,in forma de ou.fructele au marimi intre 12 si 17 mm.
Substante componente
Componente Vietnam

China

alfa-pinen 0.62 2.07
beta-pinen 0.05 0.22
sabinen - 0.24
delta-3-caren 0.24 0.93
mircen 0.08 0.40
beta-felandrina 0.42 1.67
gama-terpinen - 0.15
limonen 0.68 10.44
alfa-terpinen - 0.14
p-cimen 0.11 0.20
tepinolen - 0.15
linalool 2.34 1.03
cariofilina 0.46 0.38
eugenol 6.55 0.56
alfa-terpineol 0.20 0.23
cis-anetol 0.39 0.11
trans-anetol 86.06 79.93
aldehid de anason 0.62 0.38

Alte substante componente sunt : uleiuri grase,20% acizi,sterol,tocoferol si fosfolipide.
Fructul, dar nu si samanta, contine 5-8%, chiar si 9.5% ulei eteric, cu urmatoarele componente: trans-anetol, eugenol, alfa-pinen, limonen si linalool,safrol.Compozitia depinde de provenienta, dupa cum reiese din tabelul de mai sus.
Intrebuintare Dulciuri,paine si produse de panificatie, compot de pere si prune,gemuri, bomboane, lichioruri, vin fiert, amestecuri de condimente; in bucataria Orientului Indepartat la carnea de porc, rate, peste. A se doza atent.
Particularitati Mai nou se prelucreaza anetol pur in locul anasonului in forma de stea.Uleiul eteric ajuta la raceli si tulburari stomacale si intestinale.
Bibliografie

(1) Lawrence, B.M:Progress in essential oils
(2) Katoaka, E : Sterol,tocopherol and phopholipids in cardamom and star anise
(3) Formacek, K : Essential oils analysis by capillary chromatography and carbon - 13 NMR spectroscopy
(4) Cu, J.Q. : GC - MS - Analyse von Sternanisol

 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti