logo
Foto
Denumire ANASON (Anis)
Denumirea in latina Pimpinella anisum L.
Familia Umbeliferae
Tari de provenienta Spania, S.Frantei, Olanda, Italia, CSI, Grecia, Turcia, Germania, Bulgaria, Egipt, India, america de Sud si Centrala.
Gust Dulce - condimentat, intens; cea mai buna aroma o are anasonul rusesc.
Forma de intrebuintare Se folosesc semintele coapte intregi sau macinate.
Aspect Fructele in forma de ou sau para au o lungime dee 4-5 mm si o latime de 2mm, sunt de la gri-verzui la maro. Fiecare fruct are cinci striatii, in profunzimile carora se gaseste uleiul. Partea exterioara a fructului este acoperita cu perisori scurti. Anasonul pisat are o culoare gri-galbuie pana la gri-maroniu.
Substante componente Samanta contine 2-6% ulei eteric, componenta principala fiind trans-Anetolul (pana la 90%); metilhavicol, anischeton, cariofilina, acetat dehidrocarvil, p-anisacid, anisaldehida, carvon, eugenol, linalool (1, 2, 3); uleiuri grase (aprox. 30%), albumina (aprox. 18%) si pana la 0.1% substante fenolice in forme de glucoside. In fractiunea lipoida s-au descoperit si cumarinele Bargapten si Umbelliprenin, si gama-sitosterina.
Intrebuintare Produse de panificatie (fursecuri pt.Craciun), pricomidaqle, napolitane, dulciuri, lichioruri, aperitive (Pastis, raki, Ouza), produse din carne, compoturi, ceai, supe de fructe, feluri de mancare pe baza de lapte.
Particularitati

Uleiul de anason, intr-o concentratie de 100ppm inhiba complet dezvoltarea ciupercilor si altor germeni patogeni (stafilococcus aureus, Escherichia colli,salmonella typhi, Shigella diseteriae, Vibrio cholerae)

Un efect asemanator il are si aldehida din scortisoara.Anasonul poate fi confundat cu semintele otravitoare ale cucutei. anasonul este eficient impotriva crampelor, balonarilor si dizolva mucoasa in cazul racelilor.

Bibliografie

(1) Embong, M. B. ; Hadziyev D. ; Molnar, S. : Essential oils from spices grown in Alberta. Anise oil. J. Can. Plant Sci 57 (1977) , 68/89

(2) Lawrence, B. M. : Progress in essential oils . perfumer & Flavorist Vol. 12 (1979), 67/68

(3) El - Wakeil, F. et al. Biochemische studien ueber das aetherische Oel der Umbelliferen - Familie. Seife - Oele - Fette - Wachse 112 (1986), 77/80

 

© 2003 GEMINI NATROMIND SRL Splaiul Unirii 162, sector 4, Bucuresti